May 21, 2011

Meluahkan Perasaan

Adalah mudah untuk meluahkan perasaan cinta kepada seseorang. Yang penting anda yakin bahawa orang itu sudah bersedia untuk menerima cinta anda. Pastikan anda sudah mengenali hati budinya dan dia pun sudah mengenali hati budi anda barulah anda meluahkan perasaan cinta tersebut. Seeloknya luahkan perasaan cinta itu selalu, paling kurang sekali sehari. Ia adalah sebagai jaminan yang cinta anda tidak pernah berubah.

Tetapi bagaimana pula dengan perasaan marah? Tidak dinafikan dalam perhubungan percintaan, ada masa turun ada masa naik. Ada ketikanya kita akan rasa sesuatu yang tidak kena, dan kita perlu meluahkannya, tapi tidak sampai hati, takut awek itu merajuk dan lari. Inilah masanya untuk anda menguji cinta si dia, samaada ia boleh bertahan dengan anda atau tidak. Jika dia sanggup menerima teguran atau luahan anda dan berusaha untuk mengubah, maka harapan perhubungan anda akan cerah.

Cuma cara teguran itu biarlah berlapik dan tidak melukakan hati, jangan gunakan perkataan-perkataan yang menilai seperti bodoh, bangang, salah, jahil, dan sebagainya. Tanya sebabnya mengapa dia melakukan perkara tersebut, jika alasannya tidak munasabah, berikan cadangan yang anda rasa lebih sesuai dengan memberikan sebab-sebab yang munasabah mengapa si dia perlu berubah.

Ingat, bak kata orang putih there is no right or wrong, only opinion. Hari ini mungkin anda sangka anda betul, tetapi belum tentu anda akan betul selamanya. Jadi sebelum menegur pertimbangkan dahulu rasionalnya perasaan anda itu, mungkin ianya tidak logik untuk ketengahkan.

p/s Anak Paiman please take note.

No comments: